30 Temmuz 2008 Çarşamba

Kırşehir Usulü Yoğurt (Köme)Çorbası


Malzemeler:

1 su bardağı dövme (buğday)

Yarım su bardağı yeşil mercimek

Yarım su bardağı nohut

1 su bardağı süzme yoğurt

2 çorba kaşığı un1 yumurta1 patlıcan

2 sivribiber

2 domates

4-5 çorba kaşığı sıvıyağ

6 su bardağı su

Tuz, nane


Yapılışı :
Dövme, yeşil mercimek ve nohut ayrı kaplarda akşamdan ıslatınlır. Suları değiştirilip yine ayrı kaplarda haşlanır. Domatesin kabukları soyulup tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Patlıcanı alacalı soyulup küçük küpler halinde doğranır. Sivribiberler ince kıyılır. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve un bir kapta çırpılır, tencereye alınarak su eklenir. Dövme, yeşil mercimek ve nohut ilave edilip karıştırılır. Tencere ocağa yerleştirilip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Patlıcan, domates ve sivribiber eklenir. Arada bir karıştırılarak pişirilir. Tuzu çorbanın ocaktan inmesine yakın atılır. Sıvıyağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Not : Kırşehir'e özgü Mucur yemeklerinden olan Yoğurt çorbası'na ilkbaharda temizlenmiş ve kıyılmış kenger de ilave edilir. Mevsiminde kuru nane yerine taze nane kullanılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: