25 Ağustos 2008 Pazartesi

Mermer Kek (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 27)


Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 27 ev sahibesi http://annekizmutfaktayiz.blogspot.com/ Birsel'e destek için gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.
Mermer Kek

Malzemeler :
100 gr. Katı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
¼ limonun suyu
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı ılık su
2 su bardağı un

Yapılışı :
Önce un, kabartma tozu ve tuz birlikte elenir. ¼ limonun suyu sütle karıştırılır. Katı yağ ve şeker yaklaşık 5 dakika çırpılıp, yumurtalar eklenir. Vanilya ilave edilip çırpmaya devam edilir. Süt de karıştırma kabına dökülür. Un eklenip, iyice karıştırılır, hamur ikiye bölünür. Yarısına kakao ve ılık su eklenip, karıştırılır. Kek kalıbına 1 kaşık sade, 1 kaşık kakaolu olacak şekilde dökülür. İkinci sırayı dökerken sade hamurun üzerine kakaolu, kakaolu hamurun üzerine sade hamur dökülür. Bir çatal hamura batırılıp, içinde döndürülür, ebruli bir karışım olması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

Yeğenim Merve'nin Nefis Simitleri

Çamlıca Simidi
Malzemeler :
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı su (mayayı eritmek için)
bir kase su (simidi batırmak için)
susam

Yapılışı :
Geniş bir kabın içine unu elenip; içine mahlep, şeker ve tuz karıştırılıp ortası havuz gibi açılır. 1 yumurta kırılarak, parmak uçlarıyla karıştırılır. Üzerine maya eklenip su ile eritilir. Ilık süt ve yağ ilave edilip yumuşak bir hamur olana kadar yoğrulur. Mayalanması için yarım saat kadar bekletilir. Hamur mayalanınca mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp rulo yapılır. Rulo ikiye katlanıp bir tarafından kıvrılarak simit şekli verilir. Simitler önce suya, sonra susama batırılıp (her iki tarafı da susama bulanacak şekilde) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

21 Ağustos 2008 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuz
Sıvıyağ
Asma yaprağı
Zeytinyağı
Limon
5-6 küp şeker

Yapılışı :
Pirinçleri yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu, tarçın ve 1 limonun suyu eklenip karıştırılır.
Salamura yaprak kullanılacaksa 3 saat önceden sıcak suyla ıslatılıp, birkaç kez suyunun değişmesi gerekir. ( Ben taze yaprakları haşlayıp, iyice suyunu sıkıyorum. Sap kısımlarına tuz döküp dondurucuya koyuyorum. Böyle daha güzel oluyor.) İstenilen miktarda iç konularak yapraklar sarılır ve tencereye dizilir. Sarma işi bitince üzerine biraz tuz eklenir, limon dilimleri yerleştirilir. Biraz zeytinyağı dökülüp, üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Tencerenin üzerine bir tabak kapatılıp, kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.

5 Ağustos 2008 Salı

Mucur Köme Şenlikleri

Çayırda eğlenen yeğenlerim.


Köme şenliklerinin yapıldığı çayırdan bir görüntü.


İlçemizde, halkın dinlendiği ve eğlendiği çayır denilen mevkide yapılan gelenektir. Köme adeti kümeleşmekten gelmektedir. Hıdrellez bayramı (6 Mayıs) ile başlar ve özellikle Pazar günleri havalar soğuyana kadar devam eder. Dinlenmek ve eğlenmek isteyen vatandaşlar burada piknik yaparak ağaçlar arasında dolaşırlar. Eskiden genç kızlar ve erkekler burada tanışır, görüşür ve evlilik zeminlerini hazırlarlarmış. Bu durum günümüzde önemini kaybetmiştir.

Akdeniz Salatası

Malzemeler :
1 paket akdeniz yeşilliği (endivyen, maskolin, lollorosso)
semizotu
1/2 demet roka
domates
salatalık
Hellim peyniri ya da herhangi bir beyaz peynir
limon ya da balzamik sirke
zeytinyağı
tuz-karabiber
Yapılışı :
Yeşillikler iyice yıkanıp, kurulanır. Salata tabağına yerleştirilen yeşilliklerin küp küp kesilmiş peynirler konulur. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz karabiber çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir.

İrmik Helvası


Etli Mantı

Malzemeler :
Hamur için;
2 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Yeteri kadar su
İçine;
300gr. kıyma
1 kuru soğan rendesi
karabiber-tuz-pul biber
bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Üzerine;
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağ+sıvı yağ
1/2 kaşık salça
Pul biber, sumak, kuru nane
Yapılışı :
Hamur malzemeleriyle biraz sertçe bir hamur yoğrulur, bezelere ayrılır. Oklava ile çok ince olmayacak şekilde açılıp, küçük küçük karelere kesilir. İç harcı için verilen malzemeler karıştırılarak, yoğrulur. Kare hamurların içine bir çimdik iç malzemeden yerleştirilir ve bohça şeklinde kapatılır. (Hemen tüketilmeyecekse önce tepsiye dizilip buzlukta dondurulur sonra poşetlenip istenilen zamanda pişirilir.)
Bir tencerede su kaynatılıp, mantılar ilave edilir. Mantılar pişince süzülür, suyu dökülmez. Servis tabağına alınan mantıların üzerine isteğe bağlı haşlama suyundan dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. Bir tavada yağ ve pul biber kızdırılıp salça ve su ilavesiyle sos hazırlanır ve mantının üzerine dökülür. Damak tadına göre nane ve sumak eklenir.
Afiyet olsun.

4 Ağustos 2008 Pazartesi

Tavuklu Akdeniz Salatası

Malzemeler :
Akdeniz yeşillikleri
roka
yeşil soğan
maydanoz, dereotu ( ince ince kıyılacak )
semizotu yaprakları
domates
salatalık
Haşlanmış tavuk göğsü ( iri iri parçalanmış olacak )
Sos için;
2 yemek kaşığı mayonez,
Zeytinyağı
tuz ve limon suyu
Yapılışı :
Tüm malzeme karıştırılıp, salata tabağına yerleştirilir. Sos malzemesi bir kasede çırpılarak, salatanın üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.

Kayısı Reçeli


Çilek Reçeli


Cevizli Kek


Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 2 parmak eksit süt
sütün üzerine sıvıyağ ( 2 parmak boşluğu dolduracak kadar)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un ( 2 bardaktan sonra yavaş yavaş kıvama bakarak ilave edin)
Yapılışı :
Yumurta ve şekeri çırpın. üzerine sütü ve yağı ilave edin. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Limon kabuğu rendesi karıştırıp, yağlanmış kek kalıbına dökün. Üzerine iri kıyılmış ceviz serpin. Önceden ısıtılmış 175 C fırında 40-45 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Lokum Kek

Malzemeler :
Hamuru için;
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şe
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Kek dilimlerini batırmak için 2 su bardağı Hindistan cevizi

Sos İçin :
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım paket margarin
2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı :
Sos için gerekli malzemelerin hepsi birlikte kaynatılır(3dk kaynaması yeterli)ve soğumaya bırakılır.

Yumurta ile şeker iyice çırpılır, su ve yağ içerisine eklenir bir süre karıştırılır.Daha sonra un ve kabartma tozuda eklenerek kaşıkla karıştırılır,yağlanmış kek kalıbına dökülür 180 derecedeki ısınmış fırında pişirilir.Kek tamamen soğuyunca dilimlenir. Bütün dilimler önce sosa batırılır sonra Hindistan cevizine her yeri bulanır.

Afiyet olsun.

Susamlı Kurabiye


Tarifini Birsel ve İrem 'den aldım, çok beğendik. Denemenizi tavsiye ederim.

Susamlı Kurabiye

Malzemeler :
150 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
1 çay bardağı susam
Yapılışı :
Un, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, tereyağı ve sıvıyağ eklenip, hamur yoğrulur. Yumurta akı çatalla çırpılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra susama batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Gül Poğaça







Birsel ve İrem 'de görüp yaptım. Çok güzel bir poğaça oldu. Beyaz peynir yerine dilediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.
Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı süt
1,5 paket yaş maya
3 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurta (sarıları üzerine sürmek için ayrılır.)
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı margarin
aldığı kadar un
İçine :
beyaz peynir, domates, biber dilimleri
Yapılışı :1 bardak ılık suda maya ve şeker eritilir. 5-10 dk. bekledikten sonra diğer malzemeler eklenir. Aldığı kadar un ilave edilip iyice yoğrulur. 20 dk. mayalanmaya bırakılır. Cevizden biraz büyük parçalar alınıp açılır. Hamura bıçakla çizikler yapılır. Ortasına peynir, domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Karşılıklı kenarları kapatılarak gül şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilerek 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kırmızı Biber Turşusu


Mercimekli Köfte ve Soframız



Malzemeler :
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
sıvıyağ
pul biber
maydanoz
kuru soğan
marul

Yapılışı :
Mercimekler yıkanıp 3 bardak suda haşlanır. Haşlanıp suyunu çektikten sonra bulgur ilave edilir ve ağzı kapatılıp şişmeye bırakılır.Ayrı bir tavada; sıvıyağ, kurusoğan ve salça kavrulur. Bu karışım şişen bulgurlu mercimeğe ilave edilip yoğrulur. İnce kıyılmış maydonoz ve pul biber de ilave edildikten sonra şekillendirilip marul yapraklarının üzerinde servis edilir.

Afiyet olsun.

Tahinli Bademli Kurabiye


Tahinli Bademli Kurabiye

Malzemeler :
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 avuç badem veya ceviz
Aldığı kadar un

Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz kadar parçalar kopartılıp yuvarlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri çatlayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Mucur

MUCURUN TARİHİ
Orta Anadolu da, Kırşehir ili sınırları içinde yer alan Mucur, il merkezine 20 km uzaklıkta Acısu vadisinin yamaçlarında ve vadiyi çevreleyen tepeler üzerinde kurulmuştur. İl merkezinin güneydoğusunda yer alan Mucur’un doğusunda Hacıbektaş güneyinde Gülşehir kuzeydoğusunda Kozaklı ilçeleri yer almaktadır.
Bölgede en eski yerleşme ilk tunç çağında olmuştur. Daha sonraları Hititlerin ve firiklerin eline geçmiştir. Zamanla Perslerin eline geçen yöremiz yine pers soyundan olan Kapadokyalıların hakimiyetine geçmiş, pek çok çekişme ve savaşlar sonrasında Romalılar bölgeye hakim olmuştur. Arap akınlarına da uğrayan yöremiz ve çevresi Selçukluların eline geçmiş ve Kösedağ savaşından sonra Moğol-İlhanlı egemenliğine girerek Eretna beyliğine katılmıştır. Son olarak Osmanlı egemenliğine geçen bölgemiz ve çevresi bir daha yabancı istilasına uğramamıştır.
Mucur ilçesi önceleri Niğde sancağına bağlı bir köy iken 1868 yılında Kırşehir’e bağlı bir nahiye olmuştur. Kırşehir 1924 yılında il olunca aynı yıl Mucur’da ilçe olmuştur.
ATATÜRK, Sivas kongresinde 22 Aralık 1919 saat 08:30’da yanındaki heyetle birlikte Mucur’a gelip, geceyi Mucur’da hükümet konağında geçirerek 24 Aralık 1919 günü öğle vakti 3 arabayla Mucur’dan hareket ederek ayrılmıştır.
Mucur’un yüzölçümü 1068 km2 olup, son sayıma göre 15000 civarında nüfusu ve 45 köyü vardır.

MUCUR ADI
Rivayetlere göre, eski zamanlarda, Mucur ve civarındaki mağaralarda gayri Müslim ahali yaşıyormuş. O tarihlerde kasabanın 5 km kuzeybatısında (Kızılin denilen) aşılık mevkiinde Müslüman Türkler yaşıyormuş. Sabahları Mucur’un yerindeki mağaralarda yapılan ateşlerin dumanı, aşılık civarındaki Türklerin dikkatini çeker ve “ gene Mucur’un gavurunun dumanı tütüyor” derlermiş. Mucur ise Mağaralarda yaşayan gayri Müslimlerin reisinin ismi imiş. Mucur isminin oradan aldığı söylenmekle birlikte, Mucur’un etrafında küçük küçük tepelerin bulunması Mucur’un çukur kaba, çiniğe benzemesinden de Mucur adı verildiği söylenmektedir.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Elmalı Kurabiye


Elmalı Kurabiye

Malzemeler :
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Aldığı kadar un (4,5 su bardağı)

İçine ;
2 elma rendesi
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı :
Elmalar soyulup, rendelenir. Şeker ilave edilip biraz pişirilir. Ocak kapatılınca ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır.
Hamur malzemeleri karıştırılıp, yoğrulur. Hamurdan küçük bir beze yapılıp, oklava ile yuvarlak olarak açılır. Açılan hamur dörde bölünerek minik üçgenler elde edilir. Geniş kenarına soğuyan elmalı harç yerleştirilip, yuvarlanır. Hazırlanan kurabiyeler üzerleri fazla kızartılmadan 180 derece fırında pişirilir. Ilınınca pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Meyveli Yaz Pastası



Meyveli Yaz Pastası

Malzemeler :

4 adet yumurta
4 fincan şeker
4 fincan un
1 paket kabartma tozu

İç krema :
125 gr. Tereyağı
750 ml. Süt
1 yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı un

Üzerine;
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Arasına ;
Mevsim meyveleri (muz, şeftali, vb.)

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Un ve kabartma tozu eklenerek iyice karıştırılır. Uygun kalıba dökülerek keke batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kek kesilerek iki kata bölünür.
Krema için; tereyağı eritilir. Ilınınca diğer malzemeler karıştırılıp pişirilir. Limon kabuğu rendesi eklenerek çırpılır. Süt veya meyve suyu ile pandispanya katları ıslatılır. Ilınan krema pastanın arasına yayılır. Üzerine dilimlenmiş meyveler dizilir. Pandispanyanın diğer katı üzerine yerleştirilir. 1 paket krem şanti 1 su bardağı sütle çırpılarak hazırlanır. Pastanın üzeri krem şanti ile kaplanır. Meyvelerle süslenerek buzdolabında 1 gün bekletilir.

Afiyet olsun.